Artikel, Corona

Ecologische rampen als oordelen

24 augustus 2020 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 4 van 6 van het thema ‘Lessen uit Openbaring 8 door Gijs van den Brink

In Openbaring 8 vanaf vers 6 maken de zeven engelen zich klaar om op hun bazuin te blazen.

De eerste vier bazuinen brengen ecologische rampen, milieurampen. Er wordt schade toegebracht aan bomen, gras, zee, rivieren, bronnen, zon, maan en sterren. Hierdoor sterven mensen en dieren. Het blazen op de eerste bazuin veroorzaakt dat een derde van alle vegetatie op aarde verbrandt, een milieu ramp van enorme omvang. Johannes zegt dat hij een regen van hagel en vuur ziet, met bloed vermengd. Wat moeten we ons voorstellen bij wat Johannes heeft gezien? Sommigen denken aan nucleaire verschijnselen. Anderen aan een roodkleurige zure regen. In het gebied rond de Middellandse Zee kan regen soms vermengd zijn met rood zand uit de Sahara.

Bij het blazen op de tweede bazuin komt een derde deel van de zeedieren om en een derde van de schepen vergaat (vs.8-9). Johannes ziet dat er een brandend voorwerp zo groot als een hoge berg in zee valt. We kunnen denken aan een meteoor of komeet (zoals er ook in vs.10 en 6:13 hemellichamen naar beneden vallen). Ook kan gedacht worden aan buitengewoon sterke vulkanische uitbarstingen. Johannes ziet ook een derde van de schepen vergaan. De oorzaak hiervan zijn waarschijnlijk de vloedgolven die door de explosie zijn ontstaan, zoals ook bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr. gebeurde. Toen werden Pompeï en andere steden volledig bedolven met as en lava. Ook toen leidde dit tot een grote sterfte onder de zeedieren en tot hoge vloedgolven die de scheepvaart teisterden. Een derde deel van de zeedieren sterft en een derde van de schepen vergaat. Het moet aan iedereen duidelijk worden dat de wereld niet op zichzelf kan bestaan, maar afhankelijk is van haar Schepper.

Volgende keer: Een derde van alle water vergiftigd.

Kijk ook: Deel 3 van 6 van het thema ‘Lessen uit Openbaring 8  ’: gebeden worden in de hemel gezuiverd

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 4 van 6 beknopte blog over het thema “Lessen uit Openbaring 8” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2020) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen