Artikel, Lessen uit Openbaring

Een netwerk van kleine kerken

25 mei 2020 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 11 van 12 van het thema ‘Lessen uit Openbaring door Gijs van den Brink

 

In het boek Openbaring ontmoeten we een kerk die geen hiërarchische, maar een vrije en organische gemeentestructuur heeft. Het beeld dat het boek van de kerk schetst, bestaat uit kleine gemeentes, zoals duidelijk is in Filadelfia (Op.3:8).
Blijkbaar zijn de gemeentes nog niet op stadsniveau georganiseerd, want er is in het boek nog geen sprake van oudsten in de kerk. We moeten denken aan huiskerken met hoogstens 30-40 personen.

Johannes ziet Jezus in het midden van de zeven gouden kandelaren, de gemeenten.

“Ik draaide me om, om te zien welke stem er tegen mij sprak. Toen zag ik zeven gouden lampenstandaards, en daartussen iemand die eruitzag als een mens. Hij was gekleed in een lang gewaad en had een gouden band om zijn borst” (Op.1:12-13).

Hij ziet Jezus dus niet staan boven de kandelaren, maar wandelend te midden van de kandelaren. Er is sprake van een netwerk van huiskerken. Zo trekken ook de ‘boodschappers’ langs de gemeenten. De aggeloi in Op.1:20 moeten we niet vertalen met ‘engelen’, maar met ‘boodschappers’ (zie comm. StudieBijbel). Het zijn rondreizende profeten en predikers die langs de gemeentes trekken.

De focus in Openbaring is niet op de organisatorische aspecten van het kerk-zijn, maar op de vertroosting en versterking van de gemeente van Christus. Dit is een belangrijke boodschap voor de herders in de kerk van vandaag, die evenals in de eerste eeuw vaak bestaat uit kleine gemeentes.

 

Kijk ook: Deel 10 van 12 van het thema ‘Lessen uit Openbaring ’: Openbaring: Door crisis naar behoud van de aarde

 

 

 

 

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 11 van 12 beknopte blog over het thema “Lessen uit Openbaring” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

 


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2020) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

 

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen