Artikel, Lessen uit Nehemia

Fase 1 in de vernieuwing van een gemeenschap: roeping

25 januari 2023 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 2 van 6 van het thema ‘Lessen uit Nehemia door Gijs van den Brink

 

In ons vorige blog constateerden we dat het bij God gaat om de opbouw van het volk, van de gemeenschap. Het gaat niet om de leiders. Leiders zijn dienaren van de gemeenschap. Wat leren wij hierover uit het boek Nehemia?
Er is inmiddels een tempel gebouwd in Jeruzalem en Gods normen zijn door Ezra geleerd en door het volk aangenomen. Maar er is nog geen sprake van eenheid en van gemeenschap. Er is geen sprake van een volk dat samenleeft en samen God vereert. Wat men samen heeft is slechts een puinhoop. Muren van de stad zijn afgebroken en poorten verbrand. Zo is dit ook vaak in de kerk. Er zijn veel individuele christenen, die zelf en alleen geloven, maar het gemeenteleven is vaak in een heel arme en slechte conditie. Mensen zijn geen vrienden van elkaar en helpen elkaar niet.
Als Nehemia in Babel het slechte nieuws hoort, gebeuren er vier dingen. We lezen dit in Neh.1:4 ‘Toen ik deze woorden hoorde, ging ik huilend op de grond zitten. Ik rouwde dagenlang, ik vastte en richtte een gebed tot de God van de hemel.’

Nehemia gaat zitten. Hij neemt wat hij hoort niet alleen voor kennisgeving aan, maar het raakt hem, diep in zijn hart. Ten tweede huilt hij. De grote Nehemia, die het tot schenker van de koning van Perzië heeft gebracht, huilt als een kind! Vervolgens bedrijft hij dagen lang rouw, hij kan niet meer doorgaan met zijn gewone leven. En ten vierde vast en bidt hij tot God. Terwijl hij bidt voor zijn volk werkt God in zijn hart. We lezen dat in Neh.1:11. ‘Ach mijn Heer, luister toch aandachtig naar het gebed van uw dienaar en naar dat van al uw dienaren die uw naam willen eerbiedigen. Laat me vandaag toch slagen en laat de koning mij welgezind zijn.’
Hij bidt voor zijn volk, maar al biddend spreekt God tot hem en wordt hij geleid om tot actie te komen. ‘Laat me vandaag toch slagen en laat de koning mij welgezind zijn.’ Zo werkt de Heer in elk serieus gebed. Je kunt onmogelijk voor iets bidden en zelf niets doen. Terwijl hij bidt krijgt Nehemia inzicht in wat God van hem vraagt. Hij had een prachtige positie aan het hof in Perzië.  Maar God spreekt tot zijn hart tijdens het gebed. Dit is de eerste fase in de opbouw van een gemeenschap, God spreekt tot het hart van een man of een vrouw.
De volgende keer zullen we zien wat de volgende stap van Nehemia is.

Volgende keer:
Deel 3 van de serie ‘Lessen uit Nehemia’ heeft als titel ‘Fase 2: Je afhankelijk opstellen en anderen vragen te helpen ‘ 

Kijk ook:
Deel 1 van de serie ‘Lessen uit Nehemia’  ‘Het gaat niet om de leiders maar om het volk’

 

 

 

 

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 2 van 7 van de serie “Lessen uit Nehemiawaar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen