Artikel, Lessen uit Nehemia

Geen vernieuwing zonder gerechtigheid

22 maart 2023 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 6 van 6 van het thema ‘Lessen uit Nehemia door Gijs van den Brink

De vorige keer spraken we over fase 4 in het vernieuwingsplan van een gemeenschap. Vernieuwing roept weerstand op. Weerstand van buitenaf en vaak ook weerstand van binnenuit. Het eerste bespraken we de vorige keer. Maar Nehemia kreeg ook te maken met weerstand van binnenuit, wat veel pijnlijker en moeilijker is. We lezen dit in Neh.5:1-5.

De bevolking, met inbegrip van de vrouwen, beklaagde zich luid over een aantal Joodse volksgenoten. … Anderen zeiden: ‘We hebben onze akkers, wijngaarden en huizen in onderpand gegeven om graan te kunnen kopen nu er honger heerst.’ Weer anderen zeiden: ‘We hebben onze akkers en wijngaarden moeten belenen om de belasting aan de koning te kunnen betalen. En nu onze akkers en wijngaarden in het bezit van anderen zijn, moeten we onze zonen en dochters als slaaf verkopen. …
Maar we zijn toch van hetzelfde vlees en bloed als onze volksgenoten, onze kinderen zijn toch niet minder dan die van hen!’

De armen klagen over de rijken en de leiders. Er zijn bouwers aan de muur die geen eten hebben voor hun kinderen. Er zijn werkers die geld hebben geleend met hun land of huis als onderpand. Ze zijn bang dat ze het niet kunnen terugbetalen en dan zijn ze hun huis kwijt. Het herstel van de stad loopt vast door onrecht in de onderlinge relaties. De rijken maken misbruik van de positie van hun arme broeders.

Wat gaat Nehemia nu doen? We lezen het in Neh.5:6-11.

Ik werd woedend toen ik hun klachten en de aangedragen feiten hoorde. Ik ging bij mezelf te rade en besloot de vooraanstaande burgers en de bestuurders ter verantwoording te roepen. Ik verweet hun dat zij rente van hun volksgenoten verlangden. In een grote vergadering die ik met het oog op hun gedrag bijeen had geroepen, zei ik tegen hen: ‘Voor zover het ons mogelijk was hebben wij de Joodse volksgenoten die zich aan vreemden hadden moeten verkopen, teruggekocht.
En nu moeten we zelfs volksgenoten vrijkopen die door u worden verkocht!’ Ze zwegen, ze wisten niet wat ze moesten zeggen.

Ik vervolgde: ‘Wat u doet, is niet goed. Heb toch, bij alles wat u doet, ontzag voor onze God, anders haalt u zich de hoon van de vijandelijke volken op de hals!
Ook ik, mijn broers en mijn mannen hebben geld en graan uitgeleend. Laten we nu deze schuld kwijtschelden!  Geef onze volksgenoten daarom vandaag nog hun akkers terug, hun wijngaarden, olijfbomen en huizen, en scheld de rente kwijt van het geld en het graan, de wijn en de olie die u aan hen hebt geleend.’

Nehemia wordt diep in zijn hart geraakt als hij van dit onrecht hoort (vs.6) en hij vermaant de rijken (vs.7). Hij belegt een grote vergadering en zegt:  Wat u doet is niet goed! (vs.9). Het is namelijk duidelijk dat de wet van Mozes verbiedt wat hier gebeurt (Lev.25:35-42). Nehemia roept hen op eerbied en ontzag te hebben voor de wil van God. Want alleen dan zullen zij een getuigenis en een goed voorbeeld zijn voor de andere volkeren (vs.9). Dezelfde opdracht hebben wij ontvangen van Jezus en de apostelen (bv. 1Petr.2:11-12). Nehemia geeft zelf het goede voorbeeld en zegt: Ook ik en mijn broers hebben geld en graan geleend .. wij willen deze schuld kwijtschelden (vs.10). En dan stelt Nehemia voor om vandaag nog het onrecht goed te maken en de onderpanden terug te geven en ook de rente kwijt te schelden (vs.11).

En dan zeggen allen: ‘Wij zullen doen wat u zegt’ (vs.12). ‘En alle aanwezigen roepen: ‘Amen,’ en ze loofden de Heer en iedereen kwam zijn belofte na’ (Neh.5:13).
Wat is de Bijbel toch een rijk boek. Wat hebben we in de persoon en de acties van Nehemia een goudmijn aan wijze adviezen. Wat God heeft gedaan en gezegend in het leven van Nehemia, kan Hij ook in ons leven en in onze kerk doen.

Kijk ook:
Deel 5 van de serie ‘Lessen uit Nehemia’  ‘Fase 4: vernieuwing roept weerstand op’

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 6 van 6 van de serie “Lessen uit Nehemiawaar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen