Artikel, Lessen over het karakter van God

God geeft de moordenaar Kain een derde kans!

2 november 2022 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 5 van 7 van het thema ‘Lessen over het karakter van God door Gijs van den Brink

God probeert Kain tot inkeer te brengen, maar Kain negeert Gods advies en gaat verder op zijn slechte pad. De vorige keer zagen we dat hij in zijn boosheid zijn broer Abel vermoordt. Het is verbazingwekkend de reactie van God te lezen. Wat doet de Heer? Hij spreekt opnieuw met Kaïn en geeft hem opnieuw een kans. We lezen in Gen.4:9-10

“Toen vroeg de Heer : ‘Waar is Abel, je broer?’ ‘Dat weet ik niet,’ antwoordde Kaïn. ‘Moet ik soms waken over mijn broer?’  ‘Wat heb je gedaan?’ zei de Heer. ‘Hoor toch hoe het bloed van je broer uit de aarde naar Mij schreeuwt.”

God vraagt: ‘Waar is je broer’? Het is weer een retorische vraag, want God weet het wel, maar zoekt met Kaïn een gesprek van hart tot hart. Kaïn zegt: ‘Ik weet het niet’, ‘moet ik soms voor m’n broer zorgen?’ Hij stelt nu ook maar eens een retorische vraag aan God, waarmee hij elke verantwoordelijkheid ontkent en glashard liegt. Kaïn weet wel beter, maar hij is vervallen tot onbeschoft en crimineel gedrag. Nu zal de Heer hem toch wel direct afschrijven, denk je dan!

Nee, nog niet, Kaïn krijgt van God een derde kans (vs.10). Nog een keer komt Hij met een vraag en hoopt dat Kaïn tot inkeer komt. Hij zegt: ‘Wat heb je gedaan’? ‘Het bloed van je broer roept uit de aarde naar mij’. God doorziet Kaïn door en door. Hij weet alles wat er gebeurd is. Nu zwijgt Kaïn. Hij komt niet tot berouw of inkeer, maar Hij zwijgt. Wie zwijgt, stemt toe?

Nu verwacht je als lezer dat God toch wel vuur uit de hemel zal gooien om korte metten te maken met deze moordenaar?! Toch gebeurt dat niet. Waarom niet? Deze vraag dringt zich wel heel erg aan ons op. Is dit nog wel rechtvaardig? Volgende week over de straf die Kain krijgt.

[wordt vervolgd]

Volgende keer:
Deel 6 van de serie ‘Lessen over het karakter van God (vanuit Genesis 4)’ heeft als titel ‘Kain gaat met God in discussie over zijn straf!‘ 

Kijk ook:
Deel 4 van de serie ‘Lessen over het karakter van God (vanuit Genesis 4) God geeft zelfs een moordenaar een tweede kans’

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 5 van 7 van de serie “Lessen over het karakter van Godwaar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2022) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen