Artikel, Lessen uit Nehemia

Het gaat niet om de leiders, maar om het volk

11 januari 2023 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 1 van 6 van het thema ‘Lessen uit Nehemia door Gijs van den Brink

 

We leven in een tijd waarin op vele plaatsen initiatieven worden ondernomen om nieuwe kerken te stichten. Dat zijn doorgaans prachtige, maar ook zeer arbeidsintensieve projecten. Wat kunnen we leren van hen die ons hierin voorgingen in bijbelse tijden? We willen inzoomen op de wijze waarop Nehemia te werk ging bij het herstel van Jeruzalem.

Nehemia was schenker aan het hof van de Perzische koning Artaxerxes I, een functie met grote verantwoordelijkheid. De schenker moest voorkomen dat de koning vergiftigd werd. In deze vertrouwenspositie is hij een van de adviseurs aan het hof geweest.
Koning Cyrus de Grote van Perzië overwon de Babyloniers in 539 v.Chr. en liet in 538 een wet uitgaan dat de Joden toestond om terug te keren naar hun land. Een belofte wordt vervuld. Na 70 jaar gevangenschap mag het volk Israël weer terugkeren naar het beloofde land.

Ezra en Nehemia werken in Israël tijdens de regering van de Perzische koning Artaxerxes I (464-423 v.Chr.). In de bijbelboeken Ezra en Nehemia blijkt elke keer weer hoe belangrijk het volk is. Er moet een nieuwe gemeenschap gevormd worden. Niet leiders zoals Zerubbabel, Ezra en Nehemia zijn het belangrijkste. De leiders zijn ondergeschikt aan de opbouw van het volk als geheel. Gods trouw betreft het volk en dit volk moet opnieuw gevormd en opgebouwd worden. De volgende keer kijken we naar de eerste van vier fasen in de opbouw van een gemeenschap.

Volgende keer:
Deel 2 van de serie ‘Lessen uit Nehemia’ heeft als titel ‘Het gaat niet om de leiders, maar om het volk‘ 

Kijk ook:
Deel 7 van de serie ‘Lessen over het karakter van God (vanuit Genesis 4) ‘waarom is God toch zo ongekend genadig’

 

 

 

 

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 1 van 6 van de serie “Lessen uit Nehemiawaar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

 


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2022) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen