Artikel, Lessen uit Hooglied

Jezus en het Hooglied

9 maart 2022 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 7 van 7 van het thema ‘Lessen uit Hooglied’ door Gijs van den Brink

Tot nu toe spraken we over de natuurlijke historische betekenis van het lied dat Hooglied heet. Maar er is ook een geestelijke toepassing. De profeten noemen het volk van God de bruid van God (Jes.62:5; Jer.2:2). En Paulus zegt in Ef.5:32 dat het huwelijk een geheimenis, een mysterie is. Hij zegt: “Dit mysterie is groot – en ik betrek het op Christus en de kerk.”
Het huwelijk is een afschaduwing van de liefdevolle relatie tussen Jezus Christus en de gemeente. En het boek Openbaring beschrijft dat bij de wederkomst van Jezus een bruiloftsmaaltijd wordt gehouden (Op.19:6-9).
Vanuit de boodschap van de Bijbel als geheel kan het Hooglied als een gelijkenis gelezen worden. Pas op, een gelijkenis is geen allegorie waarin elk detail een geestelijke betekenis heeft. Dat is niet alleen onmogelijk, maar het is ook gewoon fout. Want in de Bijbel komt geen allegorie voor. De Bijbel kent alleen typologie en gelijkenissen.
En zo is koning Salomo een type, een schaduwbeeld van Jezus Christus. En het herdersmeisje is een type van de gemeente, de kerk.
Een gelijkenis is een gebeurtenis uit het dagelijks leven met een geestelijke betekenis. Zo kunnen we uit het verlangen van bruid naar bruidegom iets leren over het verlangen van de gelovigen naar Jezus Christus.
We leren in het Hooglied iets over het liefdesverlangen tussen de gelovigen en Jezus Christus. Ook in onze relatie met Jezus voelen wij de pijn als er een afstand is gekomen. Ook in onze liefdesrelatie met Jezus gaat het om wachten, zoeken en vinden.
Ook wij zien uit naar de komst van de bruidegom die komt om ons te halen zodat wij altijd bij Hem mogen zijn.

Volgende keer: Deel 1 van de serie ‘Lessen uit het boek Ruth’ heeft als titel ‘De goddeloze chaotische samenleving in de tijd van Ruth’

Kijk ook: Deel 6 van 7 uit het thema ‘Lessen uit Hooglied’ ‘Ware liefde wacht op het juiste tijd

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 7 van 7 uit het thema “Lessen uit Hooglied” waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2022) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen