Artikel, Lessen uit Openbaring

Profetische interpretatie

12 september 2019 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 4 van 12 van het thema ‘Lessen uit Openbaring ’ door Gijs van den Brink

 

De vorige keer hadden we het over verschillende manieren waarop het boek Openbaring wordt uitgelegd en bespraken de symbolische uitleg. Deze week willen we een aantal vormen van profetische uitleg noemen.

We kunnen vier soorten profetische benaderingen onderscheiden. Maar in alle gevallen gaat het om een werkelijke vervulling in de geschiedenis.

Ten eerste is er de contemporaine of preteristische benadering (van het Latijnse praeter ‘voorbij’). Alle profetieën zijn vervuld in de eerste eeuw. Alles speelt zich af in de tijd van Johannes, de eerste eeuw. Dit is de opvatting van de meeste moderne liberale uitleggers. Ze beschouwen ook meestal de profetieën als ex eventu, opgeschreven nadat het gebeurd is in de vorm van een profetie. Dit is natuurlijk in strijd met het gegeven van echte visioenen, waarin men dan doorgaans ook niet gelooft en de visioenen beschouwt als een literaire vorm. En zo komen we steeds verder van huis.

Ten tweede is er visie dat de profetieën vervuld zijn geworden in de loop van de geschiedenis. De visioenen gaan dan over de kerkgeschiedenis ofwel de wereldgeschiedenis. Er wordt verondersteld dat het verloop van de geschiedenis wordt beschreven en wel chronologisch. Men leest dus de geschiedenis terug in het boek. Deze visie heeft de laatste 100 jaar geen serieuze aanhangers meer. In het 19e eeuwse commentaar van Karl August Dächsel (1818-1901) kun je deze visie nog volop vinden.

Ten derde is er de futuristische uitleg, ook wel de dispensationalistische uitleg genoemd. Alles na hoofdstuk 4 gaat over de tijd na de opname van de gemeente. Vooral in Amerika, maar ook in Nederland is deze visie toch nog aardig levend. Er wordt een strak schema aan de Bijbel opgelegd.  Teksten worden vervolgens toegekend aan een bepaalde periode binnen het schema. Het schema gaat hier de betekenis van het bijbelgedeelte bepalen. Deze vooringenomenheid is voor mij niet aanvaardbaar.

Een vierde benadering is wel de heilshistorische uitleg genoemd. Dit is de klassieke orthodoxe benadering. Deze benadering hebben wij toegepast bij de uitleg van de StudieBijbel commentaren.

In deze benadering gaat het zowel over de eigen tijd van de profeet als over de toekomst. Deze benadering sluit dus de preteristische en futuristische in. Die wezen we af omdat de uitleg dan wordt bepaald door een vooringenomen stelling. Een heilshistorische lezing van de profetieën houdt ook in dat de profetieën alleen hoogtepunten weergeven en geen sluitende chronologie.

Voor Johannes zit er geen kloof tussen zijn eigen tijd en de eindtijd. Evenals de andere apostelen veronderstelt ook Johannes dat we sinds de eerste komst van Jezus in de laatste dagen leven.

 

 

 

 

 

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 4 van 12 beknopte blog over het thema “Lessen uit Openbaring” uit StudieBijbel Magazine, waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!

 

 

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen