Artikel, Lessen uit het boek Ruth

Messiaanse betekenis van Ruth

10 augustus 2022 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 7 van 8 van het thema ‘Lessen uit het boek Ruth door Gijs van den Brink

De geslachtslijst in de laatste verzen (4:18-20) geeft aan dat de vreugde en zegen van Naomi wordt uitgebreid tot een zegen voor het hele volk. De zoon die Ruth ontving is een schakel in de geslachtslijn van David, waaruit uiteindelijk de Messias wordt geboren (Mat.1:5; Luc.3:32). Ruth en Boaz staan dus beide in de geslachtslijst van Jezus. We zien in het voorgeslacht van Jezus dus twee lijnen, een Joodse, Boaz en een heidense, Ruth.
Het is een aanwijzing dat Jezus kwam om verlossing te brengen voor Joden en heidenen!

Het boek Ruth wordt door de Joden gelezen op het Joodse Wekenfeest, 50 dagen na het Pascha. Het is voor hen een oogstfeest. Dit feest valt samen met ons Pinksterfeest. Zo wordt Ruth een type van de vele gelovigen uit alle volkeren die sinds Pinksteren worden uitgenodigd om bij het volk van God te horen. En Boaz is als ‘losser’ een type van Jezus Christus. Ruth zoekt ‘rust’, zoekt een thuis bij Boaz, haar losser (3:1). Zo vinden wij als gelovigen uit de heidenen rust en een thuis bij Jezus, de Verlosser van alle mensen. Hij brengt de ware rust (Hebr.4).

Volgende keer: Deel 8 van de serie ‘Lessen uit het boek Ruth’ heeft als titel ‘Jezus Christus in het boek Ruth’

Kijk ook: Deel 6 van 8 uit het thema ‘Lessen uit het boek Ruth’ ‘Het verkeerde voorbeeld van Naomi’ 

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 7 van 8 uit het thema “Lessen uit het boek Ruthwaar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2022) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen