Artikel, Lessen uit Hooglied

Ware liefde wacht op de juiste tijd

23 februari 2022 - drs. G. (Gijs) van den Brink
Deel 6 van 7 van het thema ‘Lessen uit Hooglied’ door Gijs van den Brink

In het Hooglied staat herhaalde keren de oproep om de liefde niet aan te wakkeren voordat het haar behaagt (2:7; 3:5; 8:4). Het is belangrijk op de juiste tijd te wachten. Dit kenmerkt Hooglied als wijsheidsliteratuur. Het Hooglied geeft een les aan ongetrouwde jonge meisjes in Jeruzalem en Israël. Deze meisjes hebben de leeftijd om te trouwen, ze zijn lichamelijk en seksueel huwbaar. Hen wordt aangeraden te wachten met seksuele intimiteit. Hun lichamen zeggen “ja” en hun verlangen naar intimiteit zegt “ja”. Maar de meisjes wordt aangeraden “nee” te zeggen.
Het boek Hooglied raadt de ongehuwde meisjes aan te wachten met seks. De boodschap is: meisjes, blijf maagd! … Niet voor altijd, maar voorlopig. Wacht met seks tot in het huwelijk. Dat is de eenvoudige wijsheid van dit complexe boek.
Hooglied benadrukt op een heel krachtige en persoonlijke manier het belang en de kracht van een zuivere liefdesrelatie.
Dan is er nog een tweede terugkerend advies. “Mijn liefste is van mij en ik ben van hem …” (2:16; vgl. 6:3 en 7:11). In het Hooglied vindt de bruidegom de unieke bruid, die ene bruid die voor hem bestemd is.
Deze twee terugkerende refreinen functioneren als een sleutel waarmee je de deur van het boek en de deur van een goed huwelijk kunt openen.

Volgende keer: Deel 7 van de serie ‘Lessen uit Hooglied’ heeft als titel ‘Jezus en het Hooglied’

Kijk ook: Deel 5 van 7 uit het thema ‘Lessen uit Hooglied’ ‘Liefde die zonde overwint

Auteur: Gijs van den Brink
Uit: StudieBijbel Magazine


Dit is deel 6 van 7 uit het thema “Lessen uit Hooglied” waar we de komende tijd een gedeelte van online zullen plaatsen. We hopen dat je hierdoor de Bijbel beter gaat begrijpen!


Download de Studiebijbel App GRATIS via Play Store of  App StoreVoer deze aanmeldcode (BLOGCVB2022) in om 45 dagen GRATIS toegang te hebben tot het StudieBijbel Salomo-pakket (het meest uitgebreide pakket).

Bijdrage van

drs. G. (Gijs) van den Brink
Sinds 1981 als redacteur en auteur werkzaam aan een commentarenserie bekend onder de naam “Studiebijbel”. Eerst bij IDR in Soest, vanaf 1998 bij het “Centrum voor Bijbelonderzoek” (CVB) in Doorn. Van 1996 tot 2015 redacteur NT van het kwartaalblad voor evangelische theologische bezinning “Soteria”. Sinds 2007 hoofdredacteur van het theologisch kwartaaltijdschrift “Studiebijbel magazine”. Van 2010-2011 redactielid van Tussenruimte, tijdschrift voor interculturele theologie.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen