Diverse onderwerpen, Nieuws

Vijf gouden tips om Bijbellezen leuk te maken

20 maart 2023 - Raymond R. Hausoul

Dit maakt Bijbellezen leuk.
Vijf gouden tips.

Raymond R. Hausoul

De Bijbel is een reisverhaal van God en zijn schepping. Dat verhaal gaat zelden over vrome brave mensen. Het gaat vooral over wie zich in de omgang met God onbekwaam voelen. Om hun moed in te blazen, bemoedigt God hen met zijn inspirerende woorden. Maar omdat de Bijbel een dik boek is, weten velen niet hoe ze aan die vele woorden moeten beginnen. Ze lezen flarden uit de Bijbel en missen hoe God in hun leven aanwezig wil zijn. Graag geef ik je daarom vijf gouden tips om je te helpen de woorden van God tot je hart te laten doordringen. Voor het gemak toon ik dat vanuit één tophulpmiddel, de prachtige Nederlandse StudieBijbel app. Deze app helpt enorm Gods woorden te doorgronden, zodat jij goedheid in het leven mag zien.

❶ Mijn eerste tip is om een toegankelijke Bijbelvertaling te gebruiken. Ja, het klinkt stoer om de Statenvertaling van 1637 te gaan lezen, maar velen begrijpen die taal niet meer. De Bijbel wordt dan snel een saai boek dat je graag aan de kant legt. De StudieBijbel app biedt talrijke vertalingen die je kunt lezen. Kies wat jou het meeste aanspreekt. En geen angst: deze app toont je de oorspronkelijke tekst en vertaalt die woord-na-woord op een zeer gedegen manier. Handig in de kerk of kring om even wat zorgvuldiger te kijken wat God echt liet opschrijven.

❷ Een tweede tip is om rekening te houden met de tekstsoort. Een brief van Paulus lees je anders dan een wijsheid in Prediker. Een lofzang over het meisje in Hooglied klinkt anders dan een  visioen in Openbaring. Elk Bijbelboek heeft zijn eigen karakter. Hoe ontdek je dat? Door een inleiding op het Bijbelboek te lezen. In de StudieBijbel app vind je bij elk Bijbelboek een inleiding die je meteen op het juiste pad zet en smaak naar meer geeft. Probeer het maar eens!

❸ Mijn derde tip is: lees de Bijbel niet in speedtempo. God roept je nergens daartoe op. Hij wil dat jij geniet en je tijd gunt om rustig één Bijbelboek te ontdekken. Leg jezelf dus geen reuzenlast op door alles in een ruk te willen uitlezen. Zelf genoot ik een half jaar van Filemon en de komende tijd duik ik heerlijk in Galaten. Ik lees informatie over Galaten, beluister preken over Galaten en bekijk films over de wereld van Galaten. Ik laat me dus heerlijk gaan met Galaten (zoals het boek het zegt: Ga-laten). Door je op één boek te richten, win je zoveel goeds. En de commentaar in de StudieBijbel helpt je in dat ontdekkingsavontuur en beschermt je tegen eenzijdigheden in je eigen denken.

❹ Een vierde tip: raak niet in paniek als je een Bijbeltekst niet goed begrijpt. Soms is een tekst ook voor geleerden moeilijk. Een woordstudie of artikel dat wat dieper doorgraaft, geeft dan veel inzicht. Hoe durft Paulus te schrijven dat mensen ‘vervloekt zijn’ als Jezus zijn leerlingen vraagt om hun vijanden lief te hebben (Gal.1:8; Mat.5:44)? Woordstudies en artikels helpen je daarin
en ik ken een app die daarin enorm van waarde kan zijn. Drie keer raden hoe die heet…

❺ Een vijfde tip: stel vragen bij het lezen. Hoe passen oorlogen in de Bijbel bij Gods liefde? Wijst iets op Christus? Wat ontdek je over Gods koninkrijk? Hoe is de tekst verbonden met andere Bijbelboeken? Wat zet aan tot dank en aanbidding? Mij helpt het om Bijbelverzen met kleur te onderlijnen. Rode lijnen zet ik onder het werk van God de Vader, blauwe lijnen onder het werk
van God de Zoon, gele lijnen onder het werk van de Geest, oranje lijnen onder teksten over omgang met anderen, donkerblauwe lijnen onder trefwoorden, enzovoorts. Het is maar een voorstel en, ja, dat kan in de StudieBijbel app. Bij al die kleurrijke creativiteit gaat je Bijbel wel een beetje veel op een kleurboek lijken. Dat is niet erg in een app. Maak van de Bijbel je werkboek – alleen zou ik dit niet in de antieke Bijbel van overgrootmoeder gaan doen.

Bijdrage van

Raymond R. Hausoul
Dr. ing. Raymond R. Hausoul (1979) is oorspronkelijk ingenieur van opleiding en behaalde later zijn doctorsgraad in de religiewetenschappen en theologie (Ph.D.; Leuven, Evangelische Theologische Faculteit, 2017).Hij is predikant in de Evangelische Kerk Kortrijk en veelgevraagd spreker. Als onderzoeker publiceert hij regelmatig over filosofisch-theologische onderwerpen, waarbij hij zich vooral richt op het christelijke spreken over de nieuwe schepping, het koninkrijk van God en de vernieuwing door Gods Geest. Raymond is gehuwd met Belinda.

Blijf geinspireeerd!

Wil jij altijd op de hoogte blijven van interessant StudieBijbel nieuws, inspirerende content en exclusieve aanbiedingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden Nieuwsbrief
Klantenservice
Inloggen